Hledání prvního zaměstnání

Nalezení prvního zaměstnání se mnohým může zdát velmi obtížné. "Moji rodiče a příbuzní nemají dobré známé, kteří by pomohli a já nemám žádné zkušenosti ani reference, mám pouze průměrné vzdělání ..."

Je pravda, že většina zaměstnavatelů požaduje předchozí zkušenosti a to se může zdát jako začarovaný kruh, neboť zkušenosti, které požadují se dají získat pouze v zaměstnání.
Pokud jste neměli možnost při škole pracovat nebo absolvovat odbornou praxi související s učením (případně jste takovou možnost z nějakého důvodu nevyužili), patříte do skupiny lidí, kteří často zažijí odmítnutí kvůli nedostatku zkušeností.

Jak tedy tuto situaci vyřešit? Jak prolomit zdánlivě nepřekonatelnou bariéru a najít si první zaměstnání?
V první řadě si připravte životopis, který zdůrazňuje vaše vzdělání a schopnosti. Pokud jste dosud měli (nebo stále máte) nějaké aktivity, které jsou postaveny na spolupráci lidí a plnění úkolů (například aktivní členství v klubu, pomáhání v charitativní organizaci) popište co bylo vašim úkolem a jakých výsledků jste dosáhli. Pokud přispíváte do časopisu či novin články na určité téma, pokud máte vlastní blog na webu, který pravidelně aktualizujete nebo se podílíte na něčem, co souvisí s prací na veřejnosti, uveďte to. Pokud jste byli v zahraničí na studijním pobytu nebo na brigádě, vzpomeňte to. I když to nenahradí pracovní reference a zkušenosti, může to pro zaměstnavatele znamenat, že jste aktivní, dokážete spolupracovat v kolektivu, dokážete a chcete se učit i něco jiného než to, co vás naučí ve škole atd.. S takto připraveným životopisem a vhodným motivačním dopisem můžete oslovovat potenciální zaměstnavatele.

Zároveň s tím použijte následující postup:
Sežeňte si libovolnou krátkodobou práci či brigádu v obchodním řetězci nebo ve fastfood podniku. Tam jsou ochotni přijmout i lidi bez praxe a nemají ani vysoké požadavky na vzdělání a podobně. Přes pracovní agentury můžete takovou práci získat snadno, i když to asi není to, co byste chtěli. Důležité je, aby to byla společnost, v níž se dá postupovat výše a kde přicházíte do kontaktu s lidmi z jiných společností (např. dodavatelů). Takto se můžete seznámit s osobou z jiného oddělení společnosti nebo zástupcem některého obchodního partnera vašeho dočasného zaměstnavatele a to vám může otevřít cestu dál, k zajímavé pracovní pozici. Proto nedávejte přednost brigádám na tržišti nebo v malých obchodech, tam je šance na potkání někoho, kdo vám pomůže a posune vás o něco dál, výrazně menší.

Začátky jsou samozřejmě těžké, zvláště dnes, kdy je i na trhu práce konkurence velká. Ale odhodláním, vytrvalostí a vynalézavosti prolomíme tu první bariéru a dále to už můžete mít snadnější.