Jak co nejlépe začít pracovní pohovor

Jedna z nejvíce opakovaných a zároveň i nejvíce opomíjených pravd o úspěchu (v hledání práce i v čemkoli jiném) je tato: šaty dělají člověka.

Dobrý dojem je rozhodující (první z 25 důvodů, proč zaměstnavatel odmítne uchazeče, je jeho vzhled). Pamatujte si, že se prezentujete budoucímu zaměstnavateli a první, co zástupce zaměstnavatele vidí je váš vzhled, váš oděv - a to ještě dříve než se s ním pozdravíte. A už při tom prvním pohledu si začíná dělat úsudek. Proto musíte udělat maximum, abyste se oblékli přiměřeně tomu, o jakou pracovní pozici se ucházíte. Samozřejmě vám to automaticky nezaručí úspěch, ale jednoznačně se vaše šance zvýší.

Neznamená to, že je správné posuzovat lidi pouze podle vzhledu, ale realitou je, že vás budou posuzovat i podle toho jak vypadáte. Pracovník pověřený výběrem zaměstnanců to využívá jako první filtr. Proč? Pokud má na jednu pracovní pozici vybrat jednu osobu z desítek uchazečů, tak si tím výrazně ušetří čas.

Jak se tedy máte obléknout?
Konzervativní přístup k oblékání je obecně spolehlivý (nic tím nezkazíte). Dnes se však stále častěji očekává od zaměstnanců, že přesně vědí jaký oděv je vhodný pro pracovní pozici, o kterou se ucházejí. Určité profese vyžadují formální oděv, jiné sportovně - elegantní a podobně. V rámci přípravy na pohovor si zjistěte, jak se oblékají zaměstnanci na pozici, o kterou se ucházíte. Pokud má organizace zaměstnavatele i určitý kodex odívání (například modrá košile / halenka), může vám být užitečné, pokud se tomu přizpůsobíte již při pracovním pohovoru.

Nemusíte vynakládat velké částky na nákup šatů jen kvůli pracovním pohovorům (i když doplnit si šatník novými a moderními kousky samozřejmě není nikdy na škodu). Není nutné mít nejmodernější značkové oblečení, množství šperků a podobně. Pokud nemáte prostředky nazbyt zkuste vyjít s tím, co je k dispozici a postarejte se o to, abyste dodrželi následující:

  • čistý, vyžehlený a upravený oděv, ve kterém se dobře cítíte,
  • čistá a neopotřebovaná obuv,
  • čisté vlasy a upravený účes,
  • upravené a čisté nehty,
  • parfém (nic výrazného) a / nebo deodorant,
  • žádné viditelné tetování nebo piercing,
  • umyté zuby a svěží dech,
  • nežvýkejte žvýkačku,
  • necucejte bonbón ani nemějte nic jiného v ústech,
  • noste minimální množství šperků (prsten je ideální).


Před pohovorem si vždy svůj vzhled zkontrolujte. Důležité je udělat kladný dojem - to znamená čistý, upravený, vkusný. Je to nejlepší způsob jak můžete začít pohovor.