Jak přitáhnout pozornost zaměstnavatele?

Čtyři jednoduché kroky, které přitáhnou pozornost zaměstnavatele...
Cokoliv, co vám pomůže zaujmout potenciálního zaměstnavatele, je pro vás užitečné. Konkurence na trhu práce je velká a vám nestačí, že jste výborně kvalifikováni pro pracovní pozici, na kterou se hlásíte.

POZOR: I když jsou tyto rady užitečné pro všechny lidi hledající zaměstnání, účinné budou hlavně, pokud máte přesnou představu o pracovní pozici, kterou chcete získat. Pokud hledáte "jen nějakou práci", pak se vám může zdát jejich využití náročné nebo dokonce nemožné.

Důvodem proč nezískáte vysněné zaměstnání může být právě to, že jste zaměstnavatele nezaujali - jako člověk. Je třeba, abyste použili všechnu duchapřítomnost a tvořivost, aby si vás všimli mezi ostatními uchazeči.

1. Především se ujistěte, že váš životopis a motivační dopis jsou ty nejlepší, jaké dokážete vytvořit. Mohou být považovány za obraz vaší jedinečnosti a vašich schopností, tak se předveďte. Můžete se pokusit vymyslet i nějaký nestandardní formát - například mini-brožuru nebo fotografie - zejména pokud se ucházíte o pozici kde se cení kreativita (pravda, musíte si být jisti, že je to přiměřené).

2. Nebojte se používat metody psaní reklamních textů. Tyto postupy jsou univerzální, nezáleží na tom, co propagují, a proto je i vy můžete využít na vaši propagaci. Užitečné může být vymyslet si vlastní slogan.

3. Promyslete si, zda a jak se můžete seznámit s někým důležitým ve společnosti, v níž se chcete ucházet o práci. Vhodné je jít se osobně zeptat na podrobnosti o pracovní pozici, při takovém informativním rozhovoru můžete navázat užitečný kontakt. Například, pokud hledáte práci ve farmaceutické firmě jako obchodník, můžete se pokusit setkat s někým z obchodního oddělení (nejlépe s vedoucím). Projevíte zájem o informace o pracovní náplni a o tom jak je obchodní oddělení vedeno. Pravděpodobně vám vše ochotně řekne a pokud budete správně reagovat, získáte si jeho sympatie. Pokud pak vzpomenete, že se i vy ucházíte o práci na tomto oddělení možná vám sám nabídne pomoc. V každém případě není na škodu když se s někým z dané firmy znáte, byť vzdáleně. Dobře působí, pokud přijdete na pohovor a s někým se přivítáte jako se známým.

4. Pokud posíláte životopis a motivační dopis poštou, nebojte se použít nápadité zabalení zásilky (nestandardní obálku, barevnou a pod.), expresní doručení nebo doručení do vlastních rukou. Tím dáte najevo, že vaše zásilka není obyčejná. V případě posílání e-mailu můžete dokumenty v příloze nahradit odkazem na web stránku (kterou si zřídíte na nějakém blogu jen pro tento účel) a tu důkladně propracujete - text, obrázky nebo fotografie týkající se vašich referencí, odkazy na stránky společností, ve kterých jste byli zaměstnání.

Existuje mnohem více způsobů jak získat pozornost zaměstnavatele. Zkuste se nad tím zamyslet a vytvořit nějaký vlastní postup, který se hodí právě na vaši situaci. Chuť a odhodlání něco vymyslet a vytvořit vám pomůže zaujmout ty pravé lidí a získat tak svou vysněnou práci.