Je pro vás vhodná kariéra prodejce?

Lidé si zvolí profesi prodejce z různých důvodů. Mnozí očekávají, že zbohatnou za krátký čas, další jsou rádi v kontaktu s novými lidmi, zatímco jiní prostě mají rádi dobrý pocit z uzavřeného obchodu. Téměř každý člověk se může věnovat prodeji, pokud má správný postoj k této práci.

To, zda je kariéra prodejce vhodná i pro vás, vám pomůže zodpovědět zamyšlení se nad následujícími fakty.

Nejdůležitější je mít silný důvod dělat tuto práci. Tento důvod a chuť pracovat vám dá motivaci pokračovat a pomůže vám překonávat odmítání, se kterým se setkává jak začátečník, tak i dlouholetý profesionál - a často to bude odmítnutí spíše než stihnete cokoliv říct či ukázat. Bez motivace by se pro vás práce prodejce velmi rychle stala noční můrou.

Jaké důvody vás mohou přivést k práci prodejce?

1. Prodej je vzrušující. Pokud chcete profesi, která není nudná, zvolte si prodej. Budete potkávat nové lidi různých charakterů a společenského postavení. Budete cestovat častěji než pracovníci v jiných profesích.

2. Prodej vám může přinést velké příjmy. Kromě základní mzdy dostanete podíl na obratu či na zisku, který vyprodukujete. Asi jste slyšeli o tom, že některý prodejce vydělal desítky nebo stovky tisíc korun za jeden prodej. Něco takového je MOŽNÉ - závisí to na druhu produktu, který prodáváte a šikovnosti s jakou jej prezentujete potenciálním zákazníkům.

3. Práce v prodeji obvykle umožňuje volný pracovní čas. Není důležité zda pracujete určitý počet hodin jako to, jaký obrat uděláte.

4. Práce v prodeji vám může poskytnout silný pocit naplnění a zadostiučinění. Uzavření obchodu neznamená jen peníze, které vám ve formě provize přijdou na účet. Je to i malé vítězství - právě vy jste se zasloužili o to, aby se obchod uskutečnil. A můžete mít radost také z toho, že váš produkt zákazníkovi pomohl.

Pokud cítíte, že umíte jednat s rozvahou a klidem, že se dokážete vcítit do zákazníka, dokážete pozorně naslouchat a chápat, co říkají druzí, pak je pro vás kariéra v prodeji vhodná.
Nebo pokud se dokážete ztotožnit s výhodami produktu a máte chuť o nich vyprávět druhým, pokud máte chuť druhým upřímně pomoci a poradit - i to vám může být užitečné při profesi prodejce.

Rozhodnutí stát se úspěšným prodejcem je stejně závažné jako rozhodnutí stát se právníkem, lékařem či jiným špičkovým profesionálem. Nemá smysl věnovat se této profesi krátké období, protože ty nejlepší výsledky přijdou až po nabytí dostatečných zkušeností. Pak to ovšem stojí za to.