Motivační dopis, který zabere...

Jak ho napsat a co musí obsahovat, aby zaujal potenciálního zaměstnavatele?

Motivační dopis (průvodní dopis, někdy žádost o zaměstnání) je jedním z prvních dokumentů, s nimiž přijde potenciální zaměstnavatel do styku. Proto musí vyvolat zájem, musí způsobit, že zaměstnavatel (respektive jeho zástupce) se o vás chce dozvědět víc.

Není snadné napsat dobrý motivační dopis. Pokud vám kompozice takového dokumentu dělá potíže, nechte to na někoho, komu jde práce se slovy lépe (požádejte příbuzného či přítele). Vy se starejte o to, aby motivační dopis obsahoval potřebné náležitosti, kterými jsou:

Kontaktní údaje
Motivační dopis má mít v záhlaví uvedeno vaše jméno a kontaktní údaje (bez ohledu na to, že jsou i v životopise).

Pozdrav a oslovení
Patří to k slušné komunikaci a motivační dopis není výjimkou. Nekažte si první dojem tím, že na to zapomenete nebo to ignorujete. Pokud nebyla v pracovní nabídce uvedena konkrétní kontaktní osoba použijte obecné oslovení (např. "Vážená společnost").

Vysvětlení důvodu poslání motivačního dopisu
Uveďte, že se ucházíte o pracovní pozici (používejte název pozice, který byl zveřejněn v nabídce), můžete vzpomenout, kde byla nabídka zveřejněna. Uveďte i důvod, proč Vás nabídka zaujala a rozhodli jste se o pozici ucházet.

Argumenty
Motivační dopis má obsahovat část údajů ze životopisu. Na rozdíl od životopisu (kde by měla být pouze fakta) zde si můžete dovolit použít květnatější styl a můžete podat tyto údaje tak, abyste zaujali pozornost potenciálního zaměstnavatele. Nemusíte se bát použít marketingové postupy, abyste se ukázali v co nejlepším světle. Samozřejmě nesmíte uvádět nepravdivé údaje. Nejlepší je držet se těchto zásad:
Použijte ty výrazy, které byly uvedeny v pracovní nabídce v části "požadavky na zaměstnance" a slibte, že je dokážete naplnit. Předložte argumenty z Vašeho životopisu, které Váš slib dělají důvěryhodným - uveďte příslušné vzdělání, případně poukažte na to, že jste již něco takového splňovali v předchozích zaměstnáních.
Podobně to udělejte s náplní práce, najděte v ní co nejvíce společného s tím, co jste dělali doposud. Pokud se ucházíte o práci, kterou jste ještě nedělali, poukažte na fakta, která hovoří o Vaší flexibilitě a schopnosti učit se. Vyzvedněte vše, co se dá považovat za nadprůměrné výsledky.
Uveďte cokoliv, co Vám ještě více pomůže zaujmout (například schopnosti a zkušenosti, které jste neměli možnost využít v předchozím zaměstnání, ale v tom novém je využijete, znalosti, které jste si z vlastní iniciativy rozšířili).

Nakonec požádejte o to, aby vás zařadili do výběrového řízení. Můžete ještě uvést seznam přiložených dokumentů.

Snažte se o to, aby váš motivační dopis nepůsobil strojeně - musí být přirozený. Proto není dobré používat jednu šablonu a bez obměny ji posílat desítkám zaměstnavatelů. Dejte si tu práci a napište zvláštní motivační dopis pro každého zaměstnavatele. Hledáte si zaměstnání, tak tomu přece musíte věnovat čas, který si toto hledání vyžaduje.