Pět tipů pro "starší" lidi hledající zaměstnání

Nejste zrovna nejmladší a přišli jste o práci? Nebo se obáváte, že o ni brzy přijdete, protože vás zaměstnavatel nahradí mladším pracovníkem?

V současnosti to mají starší pracovníci těžké. Přestože zákon zakazuje věkovou diskriminaci, tento jev je na trhu práce běžný. Ale i když je pracovní konkurence tvrdá a některé používané postupy nejsou fér, je tu pro vás jedna dobrá zpráva. Starší pracovníci jsou stále více ceněni v určitých klíčových odvětvích. Tajemstvím vašeho úspěchu je naučit se, jak představit své přednosti té pravé osobě - osobě, která rozhoduje o vašem přijetí do zaměstnání.

Zde je pět důležitých tipů, které mohou významně pomoci vašemu úspěchu:

1. Překonejte obavy. Neberte ztrátu dosavadního zaměstnání osobně. Není to vaše chyba, doba se mění a s ní i podmínky pracovního trhu. Namísto výčitek nebo obav se pusťte do hledání nové práce.

2. Vyhraďte si čas na prozkoumání všech vašich možností. Během dosavadního pracovního období jste pravděpodobně působili na více místech, znáte více pracovních pozic, máte více zkušeností. Mladší lidé tuto výhodu nemají. Důležité je, abyste uvolnili své myšlení. Důkladný průzkum vašich klíčových schopností a předností (nejen v rámci vaší dosavadní praxe nebo popisů práce, ale všech zkušeností) může odhalit příležitosti, na které jste dosud nepomysleli.

3. Nezdržujte se zbytečně s podrobným psaním životopisu (stačí když použijete nějakou běžnou šablonu). Váš životopis bude číst někdo, kdo o vás nic neví, nejčastěji běžný administrativní pracovník. Použijte ho jen jako vizitku pro navázání kontaktu s osobou, která rozhoduje. Takový člověk spíš ocení přínos, který můžete znamenat vy a vaše zkušenosti pro jeho pracovní tým nebo organizaci.

4. Vaším nejlepším zdrojem pro rozpoznání, kdo je osobou řídící, jsou vaši příbuzní, přátelé, známí, sousedé, bývalí kolegové - prostě lidé, které znáte, byť jen zběžně. Pohovořte s nimi. Zkuste je požádat, aby vás představili dotyčné řídící osobě - pokud možno. Nemusí jít o pracovní pohovor, může to být neformální setkání. Například navštívíte známého v jeho práci (víte, že se chystají přijmout pracovníka na určitou pozici, o kterou máte zájem) a on Vás představí svému vedoucímu.

5. Během krátkého rozhovoru (snažte se vystupovat nenuceně a příjemně) se pokuste zavést rozhovor na téma přijetí nového zaměstnance. Šéf vám pravděpodobně řekne, že si máte podat žádost a účastnit se výběrového řízení. To je v pořádku. Ale už vás zná a měli jste příležitost vzbudit v něm sympatie spíše než když vás potká až při výběru zaměstnanců.

Dodržením těchto pravidel se zlepší vaše šance, což vám může pomoci vyvážit věkový handicap. Na následné výběrové řízení (a zejména pracovní pohovor) se důkladně připravte, abyste nezmařili výsledky dosavadního úsilí.