Pracovní pohovor skončil, a co dál?

Pokud jste jako většina lidí, asi si myslíte, že pokud váš pohovor proběhl úspěšně (a vše nasvědčuje tomu, že práci získáte), vaše úloha tím končí. Ale i když máte to nejtěžší za sebou, ještě není konec.

Není dobré nečinně sedět a čekat, zda dostanete nabídku. Namísto toho si musíte zajistit, aby vám úspěch v poslední chvíli "neproklouzával mezi prsty".

1. Na konci pohovoru se poděkujte za čas, který vám věnovali. Zeptejte se, kdy se dozvíte konečné rozhodnutí o přijetí. Určitě nechcete netrpělivě vyčkávat na potvrzující telefonát. Pokud víte, že rozhodnutí bude za 2 týdny, budete klidnější.

2. Poznamenejte si správně jména a funkce všech, se kterými jste si během přijímacího pohovoru povídali, abyste jim mohli všem poslat poděkování a další informace.

3. Postarejte se o to, abyste v následujících dnech každému z nich poslali zprávu (dopisem nebo e-mailem), kde poděkujete za to, že se vám věnovali a připomenete jim proč jste přesvědčeni, že právě vy jste na danou pozici nejvhodnější. Pokud možno, nepoužívejte stejnou kopii zprávy nebo dopisu, ale napište každému jinou. Důkladně po sobě text zkontrolujte, aby tam nebyly žádné chyby.

4. Informujte lidi, kteří vám mohou poskytnout reference, že v nejbližších dnech budou v této souvislosti kontaktování vašim potenciálním zaměstnavatelem.

5. Krátce před uplynutím stanoveného období si telefonicky ověřte, jaké je rozhodnutí zaměstnavatele. Snažte se nepůsobit nedočkavě nebo dokonce zoufale. Uveďte, že se vážně zajímáte o danou pozici. Pokud vás požádají abyste zavolali později snažte se získat přesný termín (ale ne násilím). Samozřejmě, nezapomeňte v dohodnutý termín znovu zavolat.

Těmito a podobnými kroky dáte najevo, že vám na práci, o kterou se ucházíte, upřímně záleží. Možná budete jedním z mála, pokud ne jediný, který něco takového udělá.