Šest fatálních chyb, kterým se vyhýbejte při hledání práce

Pokud to s hledáním práce myslíte vážně vyvarujte se následujících chyb, které mohou sabotovat vaše úsilí.

1. Psaní životopisu a motivačního dopisu, který nikdo nechce číst
Tyto dokumenty nesmějí mluvit jen o vás a vaší minulosti. Musí obsahovat informace, které ukáží zaměstnavateli v čem pro něj budete přínosem, co získá tím, že přijme právě vás. Může ho zajímat vaše dosavadní kariéra, praxe a vaše cíle, ale ve skutečnosti je pro něj nejdůležitější jak se dokážete podílet na uskutečnění jeho cílů. Jednoduše: jak vaše práce ovlivní jeho konečnou bilanci zisků? Nezapomínejte, že zaměstnavatel si najímá vás a ne váš životopis.

2. Mrhání časem na pracovní nabídky, které jsou již delší dobu zveřejněny
Pokud chcete podstoupit zdlouhavé a bolestivé hledání práce, pokračujte v mechanickém odpovídání ledajaké inzeráty a registrovaní se v pracovních agenturách. Hledání zaměstnání je soutěž. Pokud jedete jen za nabídkami, za kterými jdou všichni, tak se připravte na "těžký boj". Samozřejmě to neznamená, že by se takto nedala práce najít. Ale pokud se chcete někam dostat a chcete to udělat rychle, toto není správná cesta.

3. Nepromyšlené reagování na pracovní nabídky
Pokud odpovídáte na nabídky a chodíte na pohovory na pracovní pozice, o kterých nic nevíte (nebo jen velmi málo), pokud nemáte jasnou představu, jakou práci hledáte, ztrácíte čas. Teorie, že čím víc pošlete nabídek, tím víc bude výsledků, se často opakuje mezi radami o hledání práce, ale většinou je špatně pochopená. Nepromyšlené posílání životopisů vám nepomůže (pouze vám způsobí výdaje v době, kdy asi nemáte peněz nazbyt) a zaměstnavatele otravuje. Je to pomalá a těžká cesta k úspěchu.

4. Nechuť nebo nezájem dokončit zahájené hledání
Neobtěžuje se hledáním práce pokud nemáte vůli přivést ho do úspěšného konce navzdory všem překážkám. Nemůžete pouze poslat životopis a čekat, co bude dál. Pokud si neplánujete aktivně se zajímat o to, co bude následovat - po telefonu, poštou, e-mailem nebo i osobně - raději nezačínejte. Pokud nejste připraveni zápasit s překážkami do poslední chvíle, nehledejte práci. Pokud nemáte představu jak chcete reagovat na pracovním pohovoru, lépe bude pokud se žádného nezúčastníte. Je to tak: pokud nevložíte "nohu do dveří", zavřou vám je před nosem a už neotevřou.

5. Nečinné čekání na výsledek
Co může být horší než nervózní čekání než zazvoní telefon a sdělí vám výsledek? Pokud je váš postoj "mám dobré reference, značné zkušenosti, výbornou dosavadní praxi - tak mě zaměstnejte" čeká vás velmi dlouhé hledání práce. Nepolevujte v aktivitě, nepodléhejte falešné iluzi, že je něco jisté. Hledejte, dokud nebudete mít v rukou pracovní smlouvu, která potvrdí úspěšné završení vašeho úsilí.

6. Bázlivé nebo slabošské vystupování
Většinou máte pouze jeden pokus přesvědčit člověka, který má být vaším budoucím šéfem. Nemá smysl vystupovat nejistě nebo bázlivě. Předstupte před něj sebejistě a celou dobu s ním tak jednejte. Pokud si myslíte, že to neumíte spontánně, tak si to nacvičte. Hrajte svou roli co nejlépe. Pamatujte si, pokud nehrajete - jste ven ze hry!