Jak získat dobře placené zaměstnání i bez vysoké školy

Obecně převažuje mínění, že pracovníci s vysokoškolským diplomem jsou lépe placeni než ti bez diplomu. Je to pravda, ale jen částečně. Existují zaměstnání, kde můžete vydělávat dvojnásobek nebo trojnásobek průměrné mzdy, aniž byste měli vysokoškolské vzdělání. Jak se k takovému zaměstnání můžete dostat?

Individuální vzdělávání
Existují profese, kde je místo školního vzdělání důležité individuální vzdělávání. Důvodem je, že školní osnovy zaostávají za realitou - za potřebami a nároky praxe. Hledejte proto odvětví, která splňují tuto podmínku a snažte se vzdělávat v této oblasti. Na internetu najdete mnoho bezplatných zdrojů, které vám v tom pomohou. I když to není zrovna jednoduché, nebude vás to stát hodně a můžete to dělat při současném zaměstnání. Časem budete moci přejít do výdělečnějšího zaměstnání.

Dobrým příkladem takového odvětví jsou informační technologie. Programátoři, technici, správci sítí a systémů, softwaroví testeři - je spousta šikovných lidí pracujících v tomto odvětví, kteří mají pouze středoškolské vzdělání a přitom jsou nadprůměrně zaplacení.

Obchod
Obchod byl odedávna výnosným povoláním a ani dnes to není jinak. V obchodě více než vzdělání rozhodují osobnostní kvality a praxe. V obchodě se může uplatnit široké spektrum lidí a skutečně k tomu nepotřebujete titul a vysokoškolský diplom.
Nejde však o pracovní pozice prodavačů v hypermarketech. Skutečným obchodem se rozumí aktivní vyhledávání zákazníků, prezentování zboží a služeb, snaha najít pro zákazníka řešení.

Opravdu každá firma v každém odvětví potřebuje schopné obchodníky, protože bez nich nedokáže existovat. Obchodníci dostávají kromě platu provize z obratu, mají k dispozici firemní auto, mobilní telefon a další výhody (samozřejmě to závisí od konkrétního zaměstnavatele). Přečtěte si, zda se hodíte na takovou práci.

Kreativita, marketing, umění
Další příležitost se rýsuje v odvětvích, kde více než vzdělání rozhoduje tvořivost a nápady. Navrhování reklamy, práce grafiků (3D modelování, obálky knih a pod.), Výroba uměleckých produktů - zde všude můžete vysokoškolský diplom nahradit talentem, zručností a pílí a můžete očekávat skutečně nadprůměrné příjmy.

Obecně platí, že pokud chcete mít dobře placené zaměstnání i bez vysokoškolského vzdělání je pro Vás důležité:

  • abyste se samostatně vzdělávali,
  • přistupovali k práci kreativně,
  • hledali oblasti, ve kterých můžete vyniknout jinak než školními znalostmi.


Proč práce v zahraničí ve skutečnosti nepatří mezi dobře placené zaměstnání
Možná se ptáte, proč nebyla zmíněna možnost pracovat v zahraničí, když si mnozí našinci mohou vydělat v zahraničí v eurech, librách nebo třeba v dolarech. Skutečnost je však trochu jiná než se to jeví a zde jsou důvody:

  • Je málo pravděpodobné, že jako cizinec získáte nějakou plnohodnotnou trvalou práci - a už vůbec ne práci dobře placenou. I když v přepočtu na naši měnu je byť i doplňování zboží do regálů například ve Velké Británii dobře zaplaceno, není to dobře placené místo na tamní poměry.
  • Životní náklady v západních zemích odčerpají značnou část vaší nízké a těžko vydělané výplaty.
  • Dlouhodobě rostoucí kurz koruny vám sníží hodnotu vydělaných peněz.
  • Cestování domů, byť jen jednou za rok, vás bude stát tisíce, možná desetitisíce.
  • Pokud v zahraničí nezůstanete žít a vrátíte se do vlasti, budete opět stát před otázkou jak získat dobře placené zaměstnání bez vysoké školy.

Neznamená to, že práce v zahraničí není dobrá a že se nevyplatí. Jen ji nepovažujte za dobře placené zaměstnání s dlouhodobou perspektivou.