Je vaše kariéra úspěšná? Začněte uvažovat o změně

Možná si říkáte: Uvažovat o změně? Nač bych cokoliv měnil? Mám dobrou práci, jsem spokojený. Není to ztráta času? I tak nevím co bude.

Tato reakce možná dávala smysl v minulosti, ale nyní žijeme v době nečekaných zvratů. Stačí se podívat jen pár let zpět: vstup do EU, ekonomické reformy, privatizace, výkyvy ceny ropy, světové konflikty, teroristické útoky v západních zemích ... Nemůžeme zavírat oči před faktem, že takovéto zásadní události mohou mít v budoucnu vliv na naši vlastní kariéru.

Přišel čas, kdy je třeba na kariéru hledět jako na investici. Na výnosu z této investice záleží přece vaše existence, případně existence vaší rodiny. Má tato vaše investice perspektivu? Nezačíná být zastaralá? Jak dlouho vám ještě bude vynášet?

Samozřejmě, nikdo nemá rád takové pochmurné myšlenky, ale to nemění nic na realitě - dříve či později přijde čas, kdy vaše kariéra projde náročnou zkouškou. Uvažujte: s autem jedete do servisu na pravidelnou prohlídku bez ohledu na to, zda máte poruchu nebo ne - prostě to děláte kvůli jistotě, že je vše v pořádku a auto je spolehlivé. A pokud od vaší kariéry závisí vaše existence, o to spíš musí být vaše kariéra spolehlivá. Proto je dobré se na to připravit, promyslet si co vás může čekat a zda skutečně není vhodné zvolit si v kariéře nové směřování.

Zamyslete se nad dosavadním obdobím a nad obecným vývojem ve společnosti. Uvažujte o důležitých změnách.
Nové technologie, myšlení nové generace, přístup zaměstnavatelů k zaměstnancům, politické a ekonomické směřování země - neohrožuje v budoucnu něco z toho vaši kariéru? Nemůže se stát, že i když jste teď důležitou osobou a vaše práce a zkušenosti jsou žádané, za několik let již o vás nebude mít nikdo zájem? Jak se na to můžete připravit?

Aby vaše kariéra - vaše investice - vynášela i v budoucnu musíte zvyšovat její hodnotu. Nesmíte ustrnout. Snažte se vzdělávat a sledovat změny a nové trendy ve společnosti.
Bohužel neexistuje univerzální návod, jak to dělat. Ale pokud jste člověk, který si dokázal vybudovat úspěšnou kariéru určitě budete vědět, jak na to.